Verdivurdering? Dette bør du fikse først

Noen ting kan det være lurt å fikse før du skal ha verdivurdering, mens andre koster mer enn du får igjen for det. Her er guiden til hva du bør ordne og hva du bør droppe før en verdivurdering.

Publisert: 5. januar 2021

Vurderer du å selge boligen din? Da er en verdivurdering nyttig for å vite hvor mye den er verdt. Verdivurdering blir gjort av en eiendomsmegler som ser blant annet på boligmarkedet, beliggenheten og standarden på boligen.

Visse ting kan du som boligeier gjøre for å øke verdien, mens andre ting vil ikke lønne seg.


Dette bør du fikse før verdivurdering

1. Fiks feil og mangler
Har boligen din noen feil eller skader du vet om? Disse kan være lurt å fikse på forhånd fordi det vil øke verdien på boligen. Det vil også gjøre boligen mer attraktiv for kjøpere. Skru fast løse dørhåndtak og slå inn spikere som stikker ut og fest løse takrenner. Men ikke begynn på store og kostbare prosjekter.

2. Gjør ferdig ting du har begynt på
Har du begynt å bytte ut listene, men så stoppet det opp? Nå er tiden for å gjøre deg ferdig. Halvferdige jobber gir et dårlig inntrykk.

3. Frisk opp med ny, nøytral maling
Å male boligen i en nøytral farge er en billig, men effektiv måte å få boligen til å fremstå pen og ordentlig.

4. Rydd kjeller og loft
Mange har kjeller eller loft som er fulle av gammelt rot og rask. Her kan det være lurt å ta en skikkelig opprydning før verdivurderingen. Ikke bare ser det bedre ut, men det blir også lettere å oppdage muselort, vepsebol, skader, lekkasjer og lignende, som kan fikses før megler kommer.

5. Husk hagen
Megleren og potensielle kjøpere kommer også til å ta en kikk på hagen, så ikke glem den. Rydd og kast gammel søppel og bytt råtne terrassebord. Dette trenger ikke koste mye, men gir et bedre inntrykk av boligen.


Dette kan du droppe før verdivurdering

1. Pusse opp kjøkken
Å pusse opp kjøkkenet er dyrt, og mest sannsynlig vil ikke verdien øke like mye som du investerer. Kjøperne har kanskje en annen smak enn deg og kommer til å pusset opp likevel.

2. Pusse opp bad
I likhet med kjøkken er det veldig kostbart og lite hensiktsmessig å pusse opp badet før visning.

3. Andre store prosjekter
Hør først med megleren som gjennomfører verdivurderingen om han tror det vil lønne seg før du setter i gang med store prosjekter.


Verdivurdering av din bolig

Har du likevel planlagt å pusse opp eller gjøre store endringer etter verdivurderingen, holder det at du forteller det til megleren som vil ta det med i sitt regnestykke.

Husk at verdivurderingen kun er for at du og banken skal få en pekepinn på hva du kan få for boligen din. Det er ikke behov for å rydde bort personlige gjenstander, vaske og style boligen som om det var en visning. Men det er likevel lurt å ha det pent og ryddig, sånn at megleren kommer frem over alt og kan få et ordentlig inntrykk av boligen.

Lurer du på hva boligen din er verdt? Vi i Foss & Co tilbyr gratis verdivurdering til deg som skal selge bolig. Verdivurderingen blir gjennomført av en av våre dyktige meglere og er helt uforpliktende. Her vil du også få tips og råd til hva du bør fikse før et salg. Ta kontakt med oss i dag for gratis verdivurdering.

Fyll ut skjemaet, så vil en av våre eiendomsmeglere ta kontakt for nærmere avtale.