Hva ser megler etter i en verdivurdering?

Verdivurdering er nyttig når du vil vite hva boligen din er verdt. Dette er hva eiendomsmegleren legger vekt på når han skal finne ut hva du kan få for din bolig.

Publisert: 14. september 2020

Lurer du på hva boligen din er verdt? I situasjoner der man vurderer å selge eller ønsker å ta opp mer i lån, er det nyttig å vite hva boligen er verdt. For å finne ut av det er det vanlig at en eiendomsmegler utfører en verdivurdering. 

Verdivurdering er hva megleren mener du kan forvente å få ved salg av din bolig. Vurderingen er basert på en kombinasjon av boligmarkedet og standarden på boligen. Under en verdivurdering er det visse ting megleren tar hensyn til når han skal sette pris. 

Vi i Foss & Co tilbyr gratis verdivurdering når du skal selge din bolig. Når du bestiller verdivurdering vil en av våre dyktige eiendomsmeglere ta kontakt for å avtale en tid det passer å gjennomføre verdivurderingen.


Verdivurdering - forberedelser før du får besøk av Eiendomsmegleren

Før eiendomsmegleren kommer hjem til deg gjør han en del forberedelser. Da ser han på eventuelle tidligere prospekter og verdivurderinger av boligen. Han undersøker også lignende boliger i samme område og hva de har blitt solgt for. Det gir en indikasjon på hvor mye folk er villig til å gi for en bolig i ditt nabolag.

Det er lurt å velge en megler som er kjent i ditt område. Det er enklere for han å sette en riktig verdivurdering om han allerede er godt kjent i boligmarkedet.

I tillegg til boligens beliggenhet ser megleren på boligens standard, størrelsen på tomten og solforhold.Verdivurdering og undersøkelser

For å gjennomføre en verdivurdering må megleren også komme og se på boligen. Sammen går dere gjennom boligen og ser på eventuelle oppgraderinger og endringer som er gjort de siste fem årene. Har du tegninger eller en boligmappe vil megleren se på det. Dersom du nylig har gjort store oppgraderinger av boligen er det lurt å ha dokumentasjon på det klart.

Megleren vil se på feil og mangler, men han forventer ikke at boligen skal være visningsklar. Med andre ord er det ikke nødvendig med storrengjøring, rydding og styling, så lenge hele boligen er tilgjengelig for megleren.

Planlegger du større oppgraderinger eller oppusing før du selger, forteller du det til megleren. Da vil han ta høyde for det i verdivurderingen. Uansett kan det lønne seg å vente med å pusse opp til etter verdivurderingen, sånn at du kan få en pekepinn på om det vil lønne seg. Megleren kan også gi deg noen råd om enkle grep du kan gjøre sånn at boligen blir mer attraktiv for kjøpere.


Verdivurdering, takst og prisantydning

Etter at megleren har vært hjemme hos deg vil han beregne hva han mener boligen er verdt. Han legger til grunn det han har sett på boligen, kvadratmeter og beliggenhet. Han ser også på tidligere kjøpshistorikk i området. Du vil få tilsendt verdivurderingen sammen med dokumentasjon på hva som er lagt til grunn for den.

Verdivurderingen er ingen fasit, men gir et pekepinn på hva du kan forvente å få når du selger boligen. En verdivurdering er heller ikke det samme som takst. Takst eller tilstandsrapport settes av en takstmann etter en befaring av den tekniske standen på boligen. Bestemmer du deg for å selge vil du også få en prisantydning. Det er en sum megler setter basert på taksten og verdivurderingen.

Det er viktig å ha en realistisk forventning til verdivurderingen. At naboen fikk en høy verdivurdering for ett år siden, betyr ikke at du vil få det samme. Markedet kan ha forandret seg mye siden det.

Det er heller ingen garanti at du får solgt for en pris tilsvarende verdivurderingen. Det er markedet som styrer salgsprisen. Samtidig har det også noe å si hvilken eiendomsmegler du velger og hvor mange potensielle kjøpere han klarer å få på visning. Sørg derfor å finne en dyktig megler som kjenner ditt område.

Vi i Foss & Co tilbyr gratis verdivurdering til alle som ønsker å selge boligen sin. Den er helt uforpliktende, og inkluderer gode råd og tips fra en av våre dyktige eiendomsmeglere. Ta kontakt med oss for gratis verdivurdering i dag.

Fyll ut skjemaet, så vil en av våre eiendomsmeglere ta kontakt for nærmere avtale.