Eiendomsmegler nekter å leve av boliglånformidling

I dag er flere av de store eiendomsmeglerkontorene eid av eller tilknyttet en bank. Og selv om det faktisk ikke er tillatt å koble boliglån til eiendomsmegler-tjenester, gjøres nettopp dette i stor grad. Midt i kampen om kundene står en meglerkjede på egne ben.

Publisert: 6. august 2019

Hos Foss & Co har vi fullt fokus på å bistå kunder underveis i hele salgsprosessen.

Foss & Co er en privateid meglerkjede med seks kontorer langs Oslofjorden – Kolbotn, Drøbak, Ski, Fredrikstad/Østfold, Vestby/Son og Askim. Vi ble etablert i 1985 og klarer oss veldig godt i kampen om kundene. Det at vi ikke er eid eller knyttet til noen bank eller finansinstitusjon, gjør at vi i større grad enn de store kan fremstå som objektive rådgivere. Vi driver ikke med formidling av banklån og salg av privatforsikringer uten særskilt relevans til boligtransaksjonen - vi har kun fokus på å bistå kunder i salgsprosessen, forteller adm. dir. i Foss & Co, Knut A. Grundvig.

Satser på den enkelte eiendomsmegler

Han forteller at eiendomsmeglerkjeden har 17 eiendomsmeglere fordelt på de seks kontorene, og at kjeden satser litt annerledes enn mange andre. Mens konkurrentene har mye fokus på å bygge merkevare, har Foss & Co valgt å gå motsatt vei ved å satse på å få frem den enkelte meglers kvaliteter, personlighet og styrker. 

–Eiendomskunder er ulike – akkurat som meglere. Mens noen av våre meglere er veldig salgsfokuserte og alltid jobber for å oppnå høyest mulig pris, har vi også meglere som jobber annerledes. Disse har kanskje en rolig fremtoning, er spesielt gode til å lytte til kundens behov og dyktige til å markedsføre salgsobjektet på en original og god måte. 

Grundvig forteller at det å selge bolig kan være forbundet med en trist situasjon som dødsfall, samlivsbrudd og arvestrid. Det krever ofte spesielle ferdigheter fra meglers side. 

–Da er personkjemi, forståelse og god evne til å lytte avgjørende faktorer for valg av megler. Derfor presenterer hver av våre meglere seg på video på våre nettsider. Det gjør det lettere for kunden å finne en megler som passer. Dette setter kundene pris på, sier Grundvig.

Han mener god lokalkunnskap betyr veldig mye, og at dette er noe som prioriteres høyt av meglerne i Foss & Co. Og meglersjefen gir et eksempel som tydeliggjør dette.

–En av våre meglere ble kontaktet av en som skulle selge boligen sin på Kolbotn. Mannen oppga adressen, og vår megler svarte med å si: «Å ja, det er du som malte huset ditt i forrige uke!» Sånt gjør inntrykk, vet du!

Foss & Co har 17 eiendomsmeglere fordelt på seks kontorer.

Jakter alltid meglertalenter

Knut A. Grundvig har overtatt ledelsen av selskapet etter gründeren selv, eiendomsmegler Anders Foss, men påpeker at senior er svært aktiv innen næringsmegling og boligutvikling. De to jobber sammen med utvikling og vekst av meglerforetaket og er alltid på jakt etter dyktige folk – både ferske og drevne eiendomsmeglere. Grundvig blir imponert over hvor mange kompetente, seriøse meglere han treffer i bransjesammenheng og mener bransjen har skjerpet seg på mange punkter. 

–Men inntrykket mediene gir om at alle eiendomsmeglerne i Oslo «bader i penger», stemmer dårlig med virkeligheten. Mange Oslo-meglere opplever at konkurransen er betydelig tøffere i Oslo enn litt utenfor sentrum, og mange av dem søker seg til oss i Foss & Co. Her er muligheten for å tjene godt, bli partner og kanskje åpne eget Foss-kontor helt åpen. Uansett kan du regne med å bli satset på – mye mer enn du er vant til, lover han.

Grundvig tror det kan være smart for en megler å satse på nisjer, og tenker særlig på hytte/fritidsboligsegmentet.

–Hyttemarkedet langs kysten fra Drøbak til Hvaler er kjempestort, ja, faktisk har dette området blant landets aller høyeste tetthet av hytter – og prisene har de siste årene steget betydelig. Det er størst sjøhyttekonsentrasjon langs Oslofjorden – akkurat der Foss & Co har sine kontorer. De siste årene har gjennomsnittsprisen i de dyreste hyttekommunene ved sjøen ligget drøyt 1 million kroner over gjennomsnittsprisen i de dyreste fjellhytte-kommunene. Likevel finnes det flere fjellhyttemeglere, men veldig få sjøhyttespesialister. En smart megler kan derfor velge å spesialisere seg på denne kyststripen – her tror jeg potensialet er stort. Veldig stort, avslutter Foss & Co-sjefen.

Argumentasjonen underbygges av SSBs statistikk som viser at den største hyttetettheten målt i hytter per kvadratkilometer, finnes langs Oslofjorden. 9 av de 10 kommunene på topp ligger ved Oslofjorden, og alle har mer enn 12 hytter per kvadratkilometer.

Fyll ut skjemaet, så vil en av våre eiendomsmeglere ta kontakt for nærmere avtale.