4 Fakta om hyttemarked

Selge eller kjøpe hytte? Dette skiller fritidsmarkedet fra boligmarkedet.

Publisert: 31. mars 2021

Går du med planer om å realisere hyttedrømmen? Eller kanskje du planlegger å selge hytte? I likhet ved kjøp og salg av bolig skal det gjennomføres verdivurdering, visning og budrunde. Men det er også noen andre ting som gjelder når en hytte skal bytte eier.


1. Hyttekjøpere tenker annerledes enn boligkjøpere

Kjøpere av hytter eller fritidseiendom er gjerne mer tålmodige enn boligkjøpere, og prosessen tar lengre tid. Selv om vi nordmenn har lange tradisjoner for hytteliv, er det å kjøpe egen hytte en luksusinvestering for mange. Derfor er vi villige til å vente lenger, til den riktige hytta dukker opp på markedet. 

Mange har også høye krav, og vil ikke legge inn bud før de er sikre på at alle blir oppfylt.

Skal du selge hytte er det viktig at kjøperen kan forestille seg at dette er drømmehytta. Her er 10 grep som kan øke verdien av en bolig eller en hytte.

2. Timing er viktig for hyttemarkedet

Kjøp og salg av hytte tar gjerne lengre tid enn et hus eller en leilighet. Du bør derfor begynne i god tid. I tillegg er timing svært viktig når det kommer til kjøp og salg av hytte. Hytte på fjellet er mer populært å kjøpe om sensommeren eller tidlig på høsten, mens det er størst etterspørsel etter hytte ved sjøen tidlig på året.

Vurderer du å selge, lønner det seg å høre med en erfaren megler med lokalkunnskap om når det er lurt å starte salgsprosessen.  

3. Sjekk gamle avtaler

Mange gamle hytter i Norge er bygd på festetomt. Altså er det en grunneier som eier selve tomten, mens hytteeieren har bruksrett. Noen av disse avtalene kan være gamle og uklare, men i mange tilfeller er de også svært lønnsomme for hytteeieren. 

Noen hytter er også regulert av gamle avtaler som gjelder bruksrett på vei, parkering og vann. Sjekk alle disse avtalene nøye, sånn at det ikke dukker opp noen overraskelser. Det gjelder enten du skal selge eller kjøpe. 

4. Velg megler som kjenner fritidsmarkedet

Skal du selge hytte er det viktig å velge riktig megler. En megler som har stor suksess med å selge leiligheter i byen, har ikke nødvendigvis det som skal til for å selge en fritidseiendom. Siden hyttekjøpere tenker annerledes, er det også viktig at megleren kjenner til denne prosessen. 

Meglerens jobb er å la aktuelle kjøpere få vite om hyttesalget og få flest mulig relevante kjøpere til å komme på visning. Kjøpere er gjerne i en annen gruppe enn boligkjøperne og bor i et større geografisk område.  Derfor er det viktig å velge en megler som har stor lokalkunnskap om hyttemarkedet. En god megler vet når det lønner seg å selge nettopp din hytte og hvordan nå ut til flest potensielle kjøpere. 

En megler som kjenner til området har i tillegg bedre oversikt over hva som gjør det spesielt, hvem som er relevante kjøpere og hva som skal til for at hyttesalget skal være mest mulig effektiv. Megleren kan også bistå om du er usikker på festeavtaler eller bruksavtaler. 

Vi kjenner hyttemarkedet

Våre meglere har lang erfaring i hyttemarkedet. Vi bruker vår lokalkunnskap og ferdigheter for å formidle fritidseiendom på en effektiv og trygg måte. Denne kunnskapen kommer deg til gode enten du skal kjøpe eller selge fritidsbolig.

Fyll ut skjemaet, så vil en av våre eiendomsmeglere ta kontakt for nærmere avtale.